Actuele nieuw van 2014

Het opknappen interieur Mariakerk eindelijk van start (december)

Het heeft even tijd gekost, maar eindelijk kan dan deze maand een start worden gemaakt met het opknappen van de binnenkant van de Mariakerk. Op zondag 7 december is voorlopig de laatste kerkdienst. Al tientallen jaren was het een wens en meer en meer werd het noodzakelijk. Het was elke keer weer een verassing of er ook kerkbezoekers onder de vloer waren verdwenen of achter de lambrisering waren gekropen.

Met St. Maarten drukte aan de deur (november)

Elk jaar is het weer een verassing hoeveel kinderen het gure weer van 11 november willen trotseren. Dit jaar was het goed weer en was het een ongewone drukte van belang. Klik hier voor meer foto's.

Stadionverlichting kruispunt Foudgum (oktober)

De provinciale wegbeheerder plaatst led-stadionverlichting bij het kruispunt van Fodugum. Het is de bedoeling dat rond 23.00 uur de lichtsterkte gedempt gaat worden. Het is een beetje onduidelijk wat de functie van deze vorm van verlichting hier op het platteland is.

Slachtoffer in het verkeer (september)

Door het ontbreken van goede verlichting is bij het oversteken van de F.Haverschmidtwei een dodelijk slachtoffer gevallen.

Burendag (september)

Net als andere jaren werd ook dit jaar burendag weer ingevuld met het schoonmaken van de kerk en kleine werkzaamheden op de begraafplaats. Omdat er plannen zijn om nog dit jaar te beginnen met het opknappen van het interieur, werd de binnenkant dit jaar overgeslagen. In ruil daarvoor kreeg het hek rondom de begraafplaats een schoonmaakbeurt. Een toerist kreeg nog een onverwachts aandenken toen hij zijn arm op een pas geverfde paal legde. 's Avond was er weer een gezellig feest op de Terp 5. Dit keer werd gebruik gemaakt van het 'Rad van Avontuur' dat minstens 30 jaar op zolder had gelegen. Kado's en opdrachten waren er te winnen. voor foto's van deze dag klik hier.

Ongewenste afvalstorting (september)

Er zijn mensen die het verschil tussen de groene GFT-bak en de tuin van een ander niet snappen. Dit geval gaat het om mensen die waarschijnlijk ook niet kunnen koken. Deze combinatie van aso-dom en niet kunnen koken levert afval op in vorm van iets van zuurkool, hutspot en frikandellen. Dorpsbewoners wordt gevraagd mee op te letten en deze aso's aan te spreken op hun gedrag. Voedselafval in de tuin dumpen trekt ongedierte.

Nieuw ANWB bord ingang Foudgum (september)

Lange tijd verkeerde het ANWB-bord bij de ingang van Foudgum in een treurige staat. Gelukkig is het nu vervangen en ziet het er weer fris uit. In het kader van de bezuiniging is het aanwijsbord naar Leeuwarden verdwenen.

Het hek rond de begraafplaats vernieuwd (augustus)

Al een aantal jaren zijn de stichting PietPaaltjens en de beheerder van de begraafplaats bezig stukken van het gaas en prikkeldraadhek te vervangen. Nu is ook het laatste stuk prikkeldraad vervangen door een prachtig ijzeren hekwerk.

Dorpsfeest Brantgum (augustus)

Het thema van de optocht met versierde wagens was dit jaar "Reclame". Foudgum deed dit jaar mee met "Kapitein Iglo" en zijn boot. Kapitein Nico en oppermatroos Styn.

 

Reunie Foudgum groot succes (juli)

Op zaterdagmiddag 5 juli vierde Foudgum met een reunie het 25-jarig bestaan van de Buurtvereniging Foudgum. Vanaf half drie verschenen naast dorpsbewoners ook vele oud-inwoners van Foudgum en verzamelden zich op de parkeerplaats in het 'centrum' van het dorp. Hier was er voor iedereen Foudgumer-oranjekoek en koffie. Na een woord van welkom door de voorzitter van het comité kon iedereen zich via exposities in de Mariakerk of in het Historisch Centrum Foudgum verdiepen in de geschiedenis van Foudgum. Ook werd druk gebruik gemaakt van de mogelijkheid materiaal en oude foto's uit te wisselen. Aan het einde van de middag waren er spelletjes voor de kinderen. Rond 18.00 uur was het tijd voor een BBQ. Hierna vertrokken de meeste gasten en bleven de inwonders achter in de tent om gezamenlijk de voetbalwedstrijd te bekijken. Ondanks dat er af een toe een klein buitje langs kwam, kunnen we met elkaar terugkijken op een zeer geslaagde reunie. Een selectie van foto's kunt u zien als u hier klikt. Van Coen van den Berg wiens vader dominee in Foudgum was van 1948-1962 en van de Broers Bert, Hans en Theo van Leusden, wiens vader dominee in Foudgum was van 1938-1944 kregen we de gelegenheid foto's te maken van foto's van die tijd uit de familiealbums. Een selectie van de fam. Van den Berg en van de fam. Van Leusden staan op deze site. De foto's geven een leuk beeld van Foudgum in die dagen.

Jan de Jong wordt 50 jaar (april)

Oliebollen baken weer geslaagd (december/januari)|


Voor actuele nieuws van 2013

Voor actuele nieuws van 2012

Voor actuele nieuws van 2011

Voor actuele nieuws van 2010

Voor actuele nieuws van 2009

Voor actuele nieuws van 2008

Voor actuele nieuws van 2007