Luchtbuks

Wat is een luchtbuks?

Een luchtgeweer of luchtbuks is een geweer waarbij de kogel door expansie van een gecomprimeerd gas naar buiten wordt geduwd. Dit in tegenstelling tot een vuurwapen waarbij de druk ontstaat door de ontploffing van een lading explosief materiaal. Er zijn voor luchtbuksen of -pistolen twee technieken: veerdruksystemen of gasdruksystemen.

knikloopBij veerdruk wordt de luchtdruk opgebouwd door een zuiger, die door een veer met hoge snelheid naar voren wordt geduwd in een cilinder. De veer wordt op spanning gebracht door spierkracht door middel van een knikloop of een onderspanner. Een eigenschap van veerdrukwapens is dat deze enkelschots zijn. Voordeel is een relatief eenvoudige en onderhoudsvrije constructie. Een nadeel is dat de zich snel verplaatsende zuiger twee reacties veroorzaakt: eerst een terugslag door het ontspannen van de veer en een negatieve terugslag wanneer de zuiger tot stilstand komt. Het nauwkeurig schieten met een veerbuks vraagt een bijzondere consistentie van de schutter. De leercurve van een veerbuks is veel steiler dan van een gasdruk buks. Een bijzondere vorm van een veerdrukmodel is de gasveer. Hierbij is de mechanische veer vervangen door een luchtkolom die samengeperst kan worden. De voordelen van een gasveer zijn de afwezigheid van bijgeluiden, een snelle locktime, geen mechanische slijtage en meestal een regelbare druk.

Voorbeeld van PCP geweerLuchtbuksen op gasdruk werken met luchtdruk uit een reservoir gevuld met CO2 of perslucht. Bij het openen van het ventiel wordt een afgepaste hoeveelheid gas vrijgelaten. Voordelen van het gasdruksysteem zijn een veel vriendelijker mechanische reacties bij het afschieten, bijna zonder merkbare terugslag. Nadeel is de veel duurdere constructie. Sommige gasdrukbuksen hebben een magazijn met meerdere kogels. Het nadeel van CO2 is niet alleen de prijs van de CO2 patronen, maar ook de gevoeligheid voor temperatuur.

 

 

Wat zijn de voordelen van een luchtbuks?

Het schieten met een luchtbuks heeft een groot aantal voordelen boven het schieten met een vuurwapen:

* Er is geen sprake van luchtvervuiling
* Er is geen vergunning nodig (alleen 18 jaar en ouder)
* Thuis in eigen tuin schieten is toegestaan (mits niet zichtbaar vanaf openbare weg)
* Er is veel minder tot geen geluidsoverlast (demper is toegestaan)
* De munitie is veel goedkoper
* Een luchtbuks schiet ongelooflijk zuiver (tot 100 meter is haalbaar)
* Er is geen lidmaatschap van een vereniging vereist
* Schieten kan plaatsvinden in de buitenlucht (vuurwapen alleen op schietbaan)
* Er is geen verplichting van een wapenkluis

Ga naar veel gestelde vragen (FAQ)

Wat is de juiste houding bij luchtbuksschieten?

Wat moet ik weten van een richtkijker?

Mijn luchtbuksen